top of page

STIMULERANDE INNOMHUSKLIMAT

Studentprojekt- Master

 “Architecture should no longer be satisfied with creating spaces, but should instead create temperatures and atmospheres”

Philippe Rahm

 

Måste det vara 22 grader i hela vår bostad? 

Måste våra ytterväggar vara en barriär mellan oss och vår utomhus miljö? 

Med det här projektet vill jag skapa en diskussion kring vårt inomhusklimat och även kring vårt utomhusklimat som ligger i direkt anslutning till bostaden.

Idag bygger vi våra hus för att uppnå ett så jämnt inomhusklimat som möjligt, samtidigt visar flera studier att en varierad termisk omgivning är mer gynnsam än en statisk sådan. (Hui Zhang, Human Thermal Sensation and Comforting Transient and Non-Uniform Thermal Environments, 2013). Michel Cabanac, fransk fysiolog, som har gjort ett omfattande arbete kring det upplevda klimatet, uttrycker sig på följande sätt: ”En av de främsta komponenterna i termisk komfort är nöjet som väcks av en perifer stimulans; detta beror i sin tur på den interna temperaturen.” 

Medan vårt inomhusklimat blir allt jämnare blir gränsen mellan ute och inne allt skarpare. Ofta är det enbart på det visuella planet som vi kommer nära vår utomhusmiljö. De övriga sinnena får sällan ta del av den kontakten. I många fall består gränsen mellan inne och ute av ett komplext skal som tillsammans med de övriga högteknologiska komponenterna i bostaden sparar energi genom att kompensera de naturliga förhållandena. I det här arbetet försöker jag ifrågasätta den här strategin genom att fördjupa mig i metoder som samverkar med de naturliga faktorerna för att göra en komfortabel, begriplig arkitektur som sparar på våra resurser. Undersökningen landar i ett förslag på en bostad som kan ge sina invånare ett stimulerande inomhusklimat och en klimatanpassad utomhusmiljö. En bostad som interagerar med, istället för kompenserar för naturliga förhållanden.

bottom of page